Solar System Multiple Choice Questions (MCQ)

Solar System Multiple Choice Questions (MCQ)

1- Outer surface temperature of the sun is

(A) 6000 degree Celsius

(B) 1000 degree Celsius

(C) 5000 degree Celsius

(D) 8000 degree Celsius

 

2- The glowing surface of the sun is called

(A) Chromosphere

(B) Photosphere

(C) Convective zone

(D) Corona

 

3- Innermost layer of the sun is called

(A) Core

(B) Radiative zone

(C) Convective zone

(D) Photosphere

 

4- Visible light of the sun is made up of how many colors

(A) 7

(B) 3

(C) 5

(D) no colors

 

5- The chemical composition of the sun is

(A) 71% hydrogen, 26.5% helium 2.5 % other elements

(B) 26.5% hydrogen ,71% hydrogen and 1.5% other elements

(C) 81% hydrogen, 9% helium and 9% other elements

(D) None of the above

 

6- The planets revolves around the sun from

(A) East – west

(B) West -east

(C) In no direction

(D) North -South

 

7- Which planet is also known as the evening star and the morning star?

(A) Saturn

(B) Uranus

(C) Venus

(D) Moon

 

8-which planet is nearest to the sun?

(A) Mercury

(B) Venus

(C) Earth

(D) Mars

 

9- Which planet has no satellite?

(A) Jupiter

(B) Uranus

(C) Mercury

(D) Mars

 

10- In which month mercury is seen as evening star?

(A) March and April

(B) September and October

(C) January and February

(D) None of the above

 

11- In which month mercury is seen as morning star

(A) February  and March

(B) September and October

(C) June and July

(D) None of the above

 

12- The moon is the earth’s only

(A) Star

(B) Planet

(C) Asteroid

(D) Natural satellite

 

13- Which is the third planet from the sun ?

(A) Mars

(B) Earth

(C) Jupiter

(D) Saturn

 

14- Which is the next planet after the earth ?

(A) Mars

(B) Venus

(C) Mercury

(D) Uranus

 

15- Which another planet is a known as the evening star and the morning star is the brightest in sky after sun and moon?

(A) Venus

(B) Earth

(C) Mars

(D) Neptune

 

16- Which planet is closest planet  to the earth?

(A) Earth

(B) Neptune

(C) Mars

(D) Uranus

 

17- Which planet is also known as Red planet?

(A) Pluto

(B) Saturn

(C) Venus

(D) Mars

 

18- Which is the hottest planet in our solar system?

(A) Venus

(B) Earth

(C) Saturn

(D) Mars

 

19- Which planet is named after the Roman goddess of beauty?

(A) Saturn

(B) Venus

(C) Earth

(D) Neptune

 

20- Name the planet which is not visible to naked eyes?

(A) Uranus

(B) Dwarf Planet

(C) Moon

(D) Pluto

 

21- Phobos and Deimos are two small satellites of

(A) Pluto

(B) Mars

(C) Uranus

(D) Eris

 

22- The Pluto discovered in

(A) 1930

(B) 1998

(C) 1945

(D) 1955

 

23- The planet(s) with ring around is /are

(A) Saturn

(B) Uranus

(C) Jupiter

(D) All of the above

 

24- Which is the largest planet in our solar system

(A) Jupiter

(B) Uranus

(C) Neptune

(D) Mars

 

25- Which planet is known as giant planet because of its huge size?

(A) Uranus

(B) Mercury

(C) Jupiter

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(A), 4-(A), 5-(A), 6-(B), 7-(C), 8-(A), 9-(C), 10-(A), 11-(B), 12-(D), 13-(B), 14-(A), 15-(A), 16-(C), 17-(D), 18-(A), 19-(B), 20-(A), 21-(B), 22-(A), 23-(D), 24-(A), 25-(C)

Random Posts

  • Force

    Force: When we push or pull an object it is known as force. The force can Change the state of […]

  • Highest peaks in the World

    Highest peaks in the World: S.No. Peak Country Height (in mts) 1.        Mount Everest Nepal 8848 2.        K2 (Mount Edwin) […]

  • Greenhouse effect and Global warming

    Greenhouse effect and Global warming: Greenhouse means a building made of glass with heat and humidity regulated for growing plants. […]

  • Ecological Succession

    The phenomenon of transition when one biotic community gives way to the other biotic community is referred to as ecological […]