Solar System Multiple Choice Questions (MCQ)

26- Which is largest satellite in our solar system?

(A) Ganymede

(B) Europa

(C) Deimos

(D) Phobos

 

27- Which planet is visible to the naked eye?

(A) Saturn

(B) Uranus

(C) Pluto

(D) Mercury

 

28- Which is the second largest planet of our solar system?

(A) Jupiter

(B) Saturn

(C) Moon

(D) Mars

 

29-Name the  coldest planet  in our solar system?

(A) Sun

(B) Moon

(C) Mars

(D) Uranus

 

30- Name the first planet to be discovered telescopically and was identified as a planet in 1781 by William Herschel?

(A) Mars

(B) Neptune

(C) Uranus

(D) Pluto

 

31- which is the farthest planet in our solar system?

(A) Neptune

(B) Mars

(C) Venus

(D) Earth

 

32- Smallest planet of our solar system

(A) Mercury

(B) Neptune

(C) Saturn

(D) Uranus

 

33-Titan is the biggest satellite of

(A) Saturn

(B) Neptune

(C) Mercury

(D) None of the above

 

34-Which planet is also known as blue planet?

(A) Earth

(B) Moon

(C) Saturn

(D) None of the above

 

35- The sun rotates from

(A) North to South

(B) East to West

(C) West to East

(D) None of the above

 

36-On which date Pluto Becomes a dwarf planet?

(A) 24 August 2006

(B) 24 August 2020

(C) 24 August 2019

(D) 24 August 2020

 

37-What is the time taken by light of the sun to reach on the earth?

(A) 8.3 minutes

(B) 3.8 minutes

(C) 12 minutes

(D) None of the Above

 

38-Which of the following planet takes shortest revolution in our solar system?

(A) Neptune

(B) Mars

(C) Earth

(D) Mercury

 

39- Which one is the Jovial planet?

(A) Venus

(B) Mars

(C) Uranus

(D) Earth

 

40-The word planet means

(A) Wanderer

(B) Bodies

(C) Master

(D) Outsource

 

41- which of the following is an inferior planet?

(A) Uranus

(B) Mars

(C) Venus

(D) Mercury

 

42-Name the first minor planet to be discovered?

(A) Ceres

(B) Juno

(C) Eris

(D) Pluto

 

43-Which planet has no significant atmosphere?

(A) Venus

(B) Neptune

(C) Uranus

(D) Mercury

 

44-Which of the following planet has the highest density?

(A) Earth

(B) Jupiter

(C) Venus

(D) Uranus

 

45- The age of meteorites are calculated with

(A) Presence of water

(B) Presence of pressure

(C) Presences of wind

(D) Radioactive Dating

 

46- In our solar system, which planet is as big as the Earth?

(A)  Pluto

(B) Mars

(C) Venus

(D) Jupiter

 

47- Which of the following is not related to our solar system?

(A) Nebulae

(B) Planets

(C) Asteroids

(D) Comets

 

48- Asteroids are found between

(A) Mars and Jupiter

(B) Saturn and Uranus

(C) Mars and Venus

(D) Neptune and Uranus

 

49-Comets go around the

(A) Sun

(B) Earth

(C) Planets

(D) none of the above

 

50- Blue moon is a

(A) Full moon

(B) Half moon

(C) Quarter moon

(D) None of the above

 

ANSWERS:

26-(A), 27-(A), 28-(B), 29-(D), 30-(C), 31-(A), 32-(A), 33-(A), 34-(A), 35-(C), 36-(A), 37-(A), 38-(D), 39-(C), 40-(A), 41-(C), 42-(A), 43-(D), 44-(A), 45-(D), 46-(A), 47-(A), 48-(A), 49-(A), 50-(A)

Random Posts

  • Methane

    Methane: It is an alkane (CnH2n+2) having chemical formula CH4. The methane is one of the major constituents (about 85%) […]

  • Staffing process

    Staffing process: Manpower requirements-The very first step in staffing is to plan the manpower inventory required by a concern in […]

  • Bharat Ratna

    Bharat Ratna: The award is given for excellent work for the advancement of art, literature and science and in recognition […]

  • Gurudwara Shri Nada Sahib

    Gurudwara Shri Nada Sahib: It is situated at the Shivalik foothills on the bank of river Ghaggar, is about 10 […]